Artikel Brabants Dagblad | 2 augustus 2023 | Bas Vermeer
Armoedebestrijders van Tilburgse Vincentiusvereniging schenken uit het hart.
Een wasmachine, nieuwe jas of kinderbed. De Tilburgse Vincentshop zit in een net gerestaureerd pand, maar belangrijker is de strijd tegen armoede. Zonder bureaucratie. ,,Negen van de tien keer gaat dat goed, soms word je belazerd. Maar die negen keer zijn veel te waardevol.”
Schrijnend is het soms wat ze achter de deuren aantreffen als ze een kerstpakket komen brengen. Of bij arme families in Tilburg die een nieuwe wasmachine – de oude is kapot – of kinderbed nodig hebben. ,,Als vrijwilliger zie je dan waarvoor je het doet”, vertellen Riet Ogink en Nico Kwantes. ,,Hulp zonder oordeel, ongeacht om wie het gaat.”
Een bijzondere kringloopwinkel is het, de Vincentshop aan de Veemarktstraat. Je koopt er een jas, boek of bestek en van de uitgegeven euro gaat – schatten ze – 85 cent naar armoedebestrijding in Tilburg. Er blijft niks aan de strijkstok hangen en de circa zestig vrijwilligers werken onbezoldigd.
,,Fijn, zo kan alles naar de armoedebestrijding”, zegt Ogink als voorzitter van de Tilburgse Vincentiusvereniging die dit jaar 175 jaar bestaat. Samen met Kwantes – voorzitter van de Stichting Vincentshop – zit ze in het gerestaureerde en verduurzaamde pand aan de Veemarktstraat, tegenover het Poppodium. Een half jaar stond het in de steigers, nu is het weer open. Groter ook: ,,Het is een enorme uitbreiding.”
De laatste strohalm
De opzet is simpel. Tilburgers doneren spullen, dat wordt in de ‘shop’ verkocht waarna de vereniging er armoede mee kan bestrijden. Enerzijds ondersteunt ze een flink aantal projecten, zoals het schenken van kinderbedden aan families die het minder hebben. Anderzijds helpen ze al wie er aanklopt. Een zeskoppige commissie buigt zich over de aanvragen.
,,Het gaat om mensen die al bij alle instanties zijn geweest”, zegt Kwantes. ,,We zijn de laatste strohalm.” Het kan dan gaan om incidenteel leefgeld, iemand die een wasmachine of fiets nodig heeft tot een jongen die in de shop zijn kleren uit mag komen zoeken. ,,We kunnen snel helpen, zonder bureaucratisch te zijn”, vertelt Ogink. Kwantes: ,,We vragen niet naar afschriften of naar een heleboel gegevens.” Ze gaan daarbij van het goede in mensen uit.
Dat is niet verwonderlijk als je de werken van barmhartigheid uitvoert, zoals ‘de naakten kleden’. De Tilburgse grondslag van de Vincentiusvereniging ligt in de parochies van de stad die spullen inzamelden voor de armen. Het begon al in 1848 met de parochies van ’t Heike en van ’t Goirke. Daarmee is de organisatie ouder dan de Heuvelse kerk.
Die kerk torent hoog boven het pand aan de Veemarktstraat uit en iets verderop staat het oude parochiehuis, bij de meeste Tilburgers nog bekend als Het Patronaat . Dit deel van de stad is een ‘uniek religieus ensemble’, vertelt Kwantes. Ogink glimlacht. ,,Een Heilige Drie-eenheid.”
Andere tijden
Het pand waar ze zitten stamt uit 1890 en is van top tot teen opgeknapt. Kwantes: ,,Geweldig. Voor wij er zaten was het één van de vele fabriekjes die in dienst stonden van de textielindustrie. De Veemarktstraat stond vol woningen, een school en klooster. En dit gebouw.” Met de parkeergarage en het poppodium oogt het gebied nu heel anders. In het Veemarktkwartier werd de laatste jaren driftig gebouwd – onder meer wooncomplex Pakhuis West – en is nu zo goed als klaar. De Vincentiusvereniging overwoog even te vertrekken naar een andere locatie buiten de stad omdat hun pand ‘gewoon op was’. ,,Maar ja, iedereen vond dit een heel mooi pand. En we zijn blij dat we in het centrum zijn blijven zitten, zo zijn we makkelijker te vinden.”
Sowieso trekken ze steeds meer klanten, vintage is hip. Het aantal jongeren dat de winkel weet te vinden neemt alleen maar toe. Minder consumeren is in trek en duurzaamheid staat hoger in het vaandel. ,,Ondertussen hebben je wel een stuk of twintig kringloopwinkels, maar wij doen alles voor het goede doel. Daarmee onderscheiden we ons.”
Mooie taferelen levert dat nu en dan op. ,,Twee studenten die zich hier voor een feestje in mooie kleding staken. We vroegen vijftien euro, ze betaalden het dubbele. Zo blij waren ze ermee.”
Sinds gisteren is de Vincentshop weer open, eind oktober volgt er nog een officiële opening. Dan wordt ook het 175 jaar bestaan gevierd.